Seleccionar página

El PSC no veu amb bons ulls el Pressupost Municipal aprovat pel govern tripartit de VNG

Dic 20, 2019

El pressupost aprovat pel tripartit el passat dilluns, amb els únics vots a favor del govern, és la suma de tres projectes polítics ben diferents i dels seus interessos partidistes. Així, la proposta de pressupost no contempla ni prioritats ni cap relat de cap a on volen dur la ciutat, és simplement una suma i redistribució comptable.

El fet que tota l’oposició votés en contra respon a la mateixa voluntat del govern d’utilitzar la seva majoria absoluta sense voler arribar a acords ni de fomentar una participació activa amb la resta de grups, com ja van demostrar al Ple de les taxes i impostos municipals pel proper any.

D’aquesta forma, i amb la manca de temps, no s’ha pogut realitzar cap proposta, però des del PSC també recordem l’experiència al Ple de taxes, a on el PSC sí que va fer una proposta de mínims per escrit que el govern no es va dignar ni a contestar.

Al contingut del pressupost s’han retallat especialment les polítiques socials, fet que sorprèn sobretot pel que els grups de la CUP i ERC havien reclamat quan eren a l’oposició. A més a més, en moltes qüestions, ni els mateixos regidors de govern sabien perquè pujaven o baixaven partides, com les de foment de civisme, un fet que mostra l’absència de visió política del pressupost.

Altres qüestions preocupants són la retallada de subministrament d’instal·lacions esportives, la reducció de les aportacions a les entitats esportives, diners amb què es pagarà un estudi de patrocini que no sabem de què servirà. També es retallen 60.000 euros dels ajuts d’urgència social i 20.000 euros als ajuts de pobresa energètica. Una absoluta demagògia amb el que deien quan eren a l’oposició i una retallada que patirà la ciutadania amb més necessitats socials.

També es retallen 300.000 euros en ajuts als tributs i taxes municipals, especialment quan de cara l’any vinent hi haurà una pujada d’impostos i taxes. Una altra retallada és en 220.000 euros en adquisició d’habitatge públic, quan tampoc es preveu fer cap habitatge públic des de l’Ajuntament.

Altres qüestions que el govern desconeixia en comissions són el destí del 0,5% de la recaptació de l’IBI a projectes mediambientals. En aquesta qüestió l’alcaldessa va respondre al Ple sobre dos projectes que es farien amb el 0,5%, mentre que al Pressupost figuren que es farà amb venda de sòl. També el govern va afirmar que no es parlava de venda de sòl, tot i que el Pla d’inversions i l’informe d’intervenció parla que sí hi haurà venda de sòl, un fet que també ha expressat en un article el grup de JuntsxCat, que per cert agraeix a la CUP la seva rectificació en la venda de sòl públic. Així, tot plegat amb aquest desgavell, aquesta venda de sòl es destinarà preferentment a fer altres inversions que no són habitatge públic, i a més a més, encara falta l’informe jurídic que avali tota l’operació que pretén fer el govern, ja que la Llei preveu que es dediqui prioritàriament a fer política d’habitatge.

Finalment, respecte a la proposta d’inversions, de 12,5 milions d’euros, en aquests moments només es sap com es finançarà la part de l’any 2020, que es farà amb aquesta venda de sòl. Per exemple, pel que fa a l’Espai Jove, no se sap com es finançarà part d’aquest equipament l’any 2021. En el cas de  la caserna de la Policia Local a més a més de no tenir finançament ara tampoc té projecte, ja que el govern ha decidit canviar d’ubicació quan estava tot consensuat i tancat i és una prioritat política. Una mostra més del desgovern al qual duen la ciutat.

Des del PSC també lamentem que avui encara no se sàpiga quin serà el model de gestió dels equipaments i la seva sostenibilitat futura que es proposen, com l’Espai Jove,i no ha donat cap explicació a la oposició. El PSC considerem que cal un equipament de ciutat que sigui multifuncional i més transversal, especialment per la manca d’equipaments de la ciutat que hi ha, com a les instal·lacions esportives.

Aquest govern municipal s’haurà quedat totalment sol amb un augment de la pressió fiscal a Vilanova com no s’havia vist mai, i amb entitats econòmiques que presentaran al·legacions i també amb un Pressupost que a més incompleix els acords amb els treballadors i treballadores municipals que el mateix govern havia signat al 2018 pel que fa a increments, fons social i altres conceptes.

Pel que fa a les anunciades remunicipalitzacions, el govern ja ha deixat de revertir dos contractes: el manteniment d’enllumenat públic al qual sempre van votar en contra des de l’oposició; i també el contracte de neteja d’edificis municipals, així, es farà un nou concurs externalitzat. Lamentem un cop més la incoherència del que es deia a la oposició i ara al govern respecte aquests dos contractes.

Finalment el PSC demana a l’alcaldessa que no menteixi, en totes les comissions informatives sempre hi ha hagut regidors i regidores socialistes presents, com també és fals que el PSC no hagi fet cap pregunta al pressupost, ja que es van fer de paraula i també per escrit el dilluns 9 de desembre per un correu amb una bateria de preguntes que encara no s’han contestat. Per justificar la seva manca de capacitat per generar consensos, no cal que menteixin. Per això demanem una rectificació a l’alcaldessa, perquè amb afirmacions com aquestes no aporta absolutament res.

Per tot això, el PSC ha votat en contra. És un pressupost que no respon als interessos dels vilanovins i vilanovines i que no té cap model de ciutat darrera.

Grup Municipal Socialista