Seleccionar página

Un Retrocés Injustificat: El Desmantellament de les Rotondes a Vilanova i la Geltrú

Jun 26, 2024

La ciutat de Vilanova i la Geltrú ha estat, fins fa quatre dies, un exemple brillant de com la inversió en infraestructures pot millorar la seguretat I l’eficiència del trànsit. Amb fons europeus del programa Next Generation, es van transformar les rotondes tradicionals de la ronda d’Europa en rotondes holandeses i turborotondes, dos tipus de rotondes reconegudes internacionalment per la seva superioritat en termes de seguretat i fluïdesa del trànsit.

Aquestes innovacions no només han beneficiat als conductors, sinó també als vianants i ciclistes, creant espais més segurs per a tothom. I tot això amb un cost ínfim per a la ciutat, gràcies a les subvencions europees.

Tanmateix, el nou govern de Vilanova i la Geltrú ha decidit revertir aquesta inversió sense cap fonamentació tècnica sòlida. Aquesta decisió sembla estar impulsada únicament per la pressió de sectors reaccionaris a les xarxes socials, que sovint es deixen portar per emocions i percepcions equivocades en lloc d’evidències objectives. Aquesta reversió no només és un exemple clar d’ineficiència administrativa, sinó que també representa un pas enrere en termes de seguretat vial i gestió del trànsit.

Per altre part, mentre Sant Pere de RIbes ha invertit en conectar tot el municipi a través de carrils bici, sembla que nosaltres anem enrere, pensant exclusivament en la circulació amb motor de combustió.

És important destacar que aquesta decisió comportarà la devolució de la subvenció europea, així com el cost addicional de les noves obres per revertir les millores. En altres paraules, els ciutadans de Vilanova i la Geltrú acabarem pagant dues vegades per un mateix projecte: per retornar la subvenció de la implementació de les millores i per desfer-les.

A més, resulta irònic recordar les paraules del senyor Juan Luis Ruiz fa només un any. Quan estava a l’oposició, criticava amb duresa les obres a la rotonda de la ronda Europa amb l’avinguda Eduard Toldrà just abans de la temporada d’estiu. Ara, ja com a alcalde, no només repeteix l’error, sinó que el magnifica, col·lapsant una rotonda amb la temporada d’estiu ja iniciada. Aquesta incoherència posa de manifest una manca de planificació i una visió a curt termini que perjudica greument la ciutat.

És lamentable veure com un canvi de govern pot portar a decisions tan retrògrades i perjudicials. Les millores en infraestructura no només haurien de ser protegides sinó també ampliades, sempre basant-se en criteris tècnics i evidències, no en opinions volàtils de les xarxes socials. La ciutat i els seus habitants mereixen una gestió més responsable i amb visió de futur, on la seguretat i l’eficiència no es vegin compromeses per decisions impulsives i mal informades.

Helena Molins
Vilanova i la Geltrú