Seleccionar página

 escalfacadires

Etimologia: de escalfar i cadira

masculí i femení  Persona que no troba mai l’hora d’alçar-se, especialment en una visita.

 

Escalfacadires és un projecte del Col·lectiu FOLL per auditar les propostes i promeses electorals de l’equip de govern de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú pel mandat 2023-2027.

Després d’un periode de 4 anys on el trumpisme ha sigut la nota dominant del ple municipal, especialment de l’oposició, amb tweets fàcils i provocatius, aportant solucions ximples tot atiant el populisme i l’individualisme, cal donar un altre valor a la política municipal.

«La gran feinada a fer és construir alternatives socials i polítiques als establishments i a les elits que no siguin mentides d’arrogants autoritaris i salvadors que satisfan les baixes passions, sinó projectes que vulguin transformar el món amb modèstia, però que demostrin ambició per plantar cara a les dictadures dels mercats i dels despatxos foscos dels de sempre. […] és urgent, tot el temps dedicat a lamentar-nos pel trumpisme i a fer-ne teories per entretenir-nos serà un temps preciós que haurem desaprofitat.»

Carles Capdevila

«

Recuperarem la Ronda Ibèrica»

Una mica d’història

El diari Foll va ser fundat el 1849 per Manel Eduard Martifoll Llobera, i ha viscut en la clandestinitat fins al 2021, quan la societat Vilanova Folla en va fer l’edició digital.

Va ser conduit en el seus orígens per Llorenç de Cabanyes i d’Olzinelles, i més tard per Josep Verdú Feliu abans de dirigir ‘Lo carril de Vilanova’, moment en que va passar a mans de la Cuyna Vella fins a la dissolució de l’entitat, al 1895. Va ser aleshores quan la redacció es traslladà a l’Havana gràcies a Pere Giralt Alemany. Des d’allí es va seguir publicant trimestralment, i enviant la publicació de forma regular fins al port de Vilanova.

Al gener de 1908, amb la mort de l’Avi (el setmanari), Ramon Capmany acordà amb Pere Giralt el retorn de la redacció del Foll a Catalunya, però la seva seu restà en l’anonimat encara fins a dia d’avui.
Durant aquests 174 anys d’història sempre s’ha pogut llegir de forma completament gratuïta, cercant el finançament des del seu retorn a Catalunya a través de la societat Vilanova Folla (i de donants secrets).

Al 2023 es crea el Col·lectiu Foll com a secció nova de la Vilanova Vella que, amb l’ajut de gent externa a l’associació (però vilanovins de soca-arrel), impulsen la publicació Escalfacadires; amb la voluntat de fer memòria política de les vajanades que s’han arribat a dir per assolir la presidència del ple municipal.

«

Evitarem el porta a porta»